Rastlinné oleje sú vhodnými nosičmi nielen éterických olejov, ale tvoria i základ olejových macerátov. Olejový macerát je výluh rastliny v oleji, do ktorého z nej prechádzajú účinné látky (lipofilné - v olejoch rozpustné látky). Tento spôsob extrakcie sa zvyčajne zanýva MACERÁCIA.
V aromaterapii sú maceráty jedinečnou a neodmysliteľnou súčasťou masážnych a regeneračných olejov, krémov, balzamov a mastí.
Ľubovníkový macerát
INCI: Hypericum perforatum Flower Extract, Canola Oil
Fyzikálne vlastnosti: Červená olejovitá kvapalina s typickou vôňou trezalkového oleja. Získava sa maceráciou pukov trezalky bodkovanej v canolovom oleji.
Bod tuhnutia: pod −10 °C.
Relatívna hustota pri 20 °C cca 0,92 g/cm3.
VLASTNOSTI A POUŽITIE:
Je vynikajúca pre ošetrenie všetkých typov pokožky, najvhodnejšiaje pre suchú pleť. Podporuje regeneráciu pleti, aktivuje procesy látkovej výmeny.
Pri vonkajšom použtí má adstringentné (sťahujúce) účinky. Má silne protizápalové účinky, zjemňuje a zvláčňuje. Vhodný na ošetrenie citlivej, zapálenje pleti. Veľmi účinný pri regenerácii tkaniva: na ťažko sa hojace rany, bercové vredy a zápaly žíl, podporuje epitelizáciu pokožky. V čistej forme má tento olej UV faktor 4. Je jedinečnou súčasťou regeneračných a masážnych prípravkov. Pridáva sa do masážnych olejov špeciálneho určenia. Excelentná súčasť prípravkov na opaľovanie a po opaľovaní.
Trvanlivosť:
Šarža a dátum minimálnej trvanlivosti sú uvedené na obale výrobku.
Uvedená trvanlivosť sa podstatne predlžuje - ak sa prípravok uchováva na tmavom a chladnom mieste (napríklad v chladničke pri teplote 6-10 °C).