S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.



KAREL HADEK: O kokosovom oleji

 

ČASOPIS AROMATERAPIE 03/2014

Novinky - Kokosový olej LZS

 

INCI: Cocos nucifera Oil

 

...U další novinky, kokosového oleje, se občas dovídám, že se jedná o nejlepší olej na světě (Bože, kolikátý již), jindy, že je to zázrak přírody (no, koneckonců, to jsme my lidé také, že ano) a mnohé další superlativy.

Laik musí mít v hlavě absolutní zmatek. Jedni učení píší, jak důležité jsou pro naše zdraví a tím i život oleje s vysokým podílem na vícenásobně nenasycených mastných kyselinách. Jiní učení došli k závěru, že olivový olej je ten pravý pro človíčka, a jako důvod uvádí vysoký podíl na kyselině olejové, tedy jedenkráte nenasycené mastné kyselině. A aby toho nebylo málo, další učení nás poučují, že kdo nekonzumuje kokosový olej, ani si neuvědomuje, že snad ani nežije.

Z omega 3, 6, 9 kyselin je nám prezentován pěkně mastný guláš.

Jeho zhruba 90% - nasycené mastné kyseliny jsou zárukou, když již ne nesmrtelnosti, buďme skromní, pak tedy pevného zdraví.

Zbytky zdravého rozumu mě nabádají, abych se rozhlédl po světě, kde se čemu daří, co se kde pěstuje a také pojídalo do té doby, než reklamní agentury začaly mít dobře placenou a fantazií neohraničenou „starost“ o naše zdraví.

Chladnější regiony na matičce Zemi nám dodávají rostliny, z nich získáváme suroviny na výrobu olejů s relativně vysokým podílem vícenásobně nenasycených mastných kyselin. Len, slunečnice, řepka… Trochu jižněji ubývá jmenovaných mastných kyselin a objevuje se vyšší podíl jedenkráte nenasycené kyseliny olejové. Olivový olej, mandlový olej a další. No a pak už nás na našem výletě čekají tropy, kde se v olejích objevují ve vysokém zastoupení nasycené kyseliny.

Co se kokosového oleje (a palmového též) týká, kdysi to byly zcela jistě, tam na dalekém a tropickém jihu, jen potravinářské oleje.

Dnes jsou právě tyto dva oleje ve velkém průmyslově zpracovávány jak na bio-diesel, tak díky krátkým molekulám slouží chemickým firmám na výrobu tenzidů, které nám pak slouží v prášcích na prádlo, šampónech, tekutých mýdlech a dalších výrobcích, samozřejmě se zdůrazněním, že na přírodní bázi.

Tím, co jsem uvedl, v žádném případě nechci říci, že kokosový olej je špatný. To v žádném případě. On je prostě kokosový! Co se jeho použití týká, začnu v kuchyni. Je to vynikající olej na vaření, pečení, fritování, hlavně pak proto, že onen vysoký podíl na nasycených mastných kyselinách jej činí mimořádně termostabilním až do teplot kolem 190 °C. Jeho kouřový bod leží nad 190 °C. Při běžném použití nemá tendenci k přepalování. Díky chemické stabilitě (zejména vzhledem k vysokému obsahu nasycených mastných kyselin) žlukne /oxiduje/ celkem pomalu, proto má trvanlivost při vhodném skladování v chladu i více než 2 roky. Lze jej samozřejmě používat i jako běžný olej. Pokud jej budeme používat v pevné formě, bude ke svému rozpuštění potřebovat dostatek tepla. V ústech tím vyvolá pocit chladu. Za zmínku zde stojí, že námi nabízený kokosový olej má potravinářskou kvalitu.

 

No a co se kosmetického použití týká: Vzhledem k tomu, že tento olej má svůj původ v tropech, je tam velice rozšířený jako potravinový olej, nelze se divit, že je od nepaměti používán za účelem ošetření pokožky. Jedno z nejznámějších použití je aplikace kokosového oleje při relaxačních masážích, kde nejen samotnou masáží, ale i svou příjemnou vůní přináší uvolnění. Trochu problematické je použití i jako základní olej k přípravě masážních specialit s éterickými oleji, neboť neproniká hlouběji do pokožky, téměř se nevstřebává, zůstává na jejím povrchu. Aby nezanechával pocit mastnoty, musí se používat velice úsporně. Za studena lisovaný kokosový olej je vzhledem k mimořádně vysokému podílu nasycených mastných kyselin velice jemný a nedráždivý.

Vzhledem k jemnosti jej lze doporučit i k použití u dětí, které jak známo mají velice citlivou pokožku.

Díky jeho protizánětlivým účinkům jej lze doporučit k uklidnění pokožky. Lze jej doporučit k vyzkoušení u aknózních projevů. Zhruba 45% podíl kyseliny laurové je schopen likvidovat propionové bakterie, které akné způsobují. Ne každý však tento olej snese, ne u každého působí se zárukou. Dále jej lze doporučit u různých kožních problémů. Rád bych zmínil atopický ekzém se zánětlivými projevy, dermatózy, lupénku a další. Další zajímavou složkou v kokosovém oleji je kyselina kaprylová.

O ní je známo, že narušuje strukturu plísní. Je označována jako účinná proti Candidě albicans.

Využití kokosového oleje je sice často zmiňováno v regenerační kosmetice. Zde však vidím příležitost pro oleje, které obsahují i podíl na vícenásobně nenasycených mastných kyselinách a vykazují daleko vyšší bioaktivitu. Jako zajímavost bych uvedl, že pokožka ošetřená kokosovým olejem údajně odpuzuje komáry. Zmíněné mastné kyseliny vykazují toxické účinky na grampozitivní bakterie.

Kokosový olej lze tedy použít i v místech zvýšené potivosti proti mikrobiálnímu rozkladu potu a vzniku nepříjemného zápachu.

Vzhledem k složení kokosového oleje nutno uvést, že sice proniká do pokožky celkem rychle, ale pouze povrchově. Pokožku zjemňuje bez toho, že bychom měli pocit mastnoty.

Stejně jako při konzumaci i na pokožce vyvolává pocit chladu, pokud se nanáší na pokožku v pevném stavu. To je dáno tím, že spotřebuje hodně energie (tepla) při rozpouštění. Před použitím jej proto doporučuji nahřát. Jako součást emulzí přispívá kokosový olej k zlepšené roztíratelnosti emulzí i tím, že u emulze snižuje viskozitu. Rozhodnutí, zda a jak jej používat, ponechám na vašem rozhodnutí. Na jednu stranu je olej doporučován pro problematickou pokožku, na druhou stranu se nejeví jako vhodný pro dlouhodobé používání, neboť patří k olejům, po kterých mohou vznikat komedony. Taktéž jeho vstřebatelnost se mi jeví jako jeho slabá stránka. Na závěr nutno zmínit kokosový olej jako zajímavou surovinu i pro vlasy. Tím samozřejmě nemíním z kokosového oleje v chemičce (byť stojí v přírodě) vyrobené tenzidy, následně nazývané šampony, mýdla, tekutá mýdla apod., ale kokosový olej ve své původní formě. Vmasírován do vlasové pokožky působí proti vzniku lupů a také svědivosti. Zde však vidím jeho použití jako problematické (umaštění vlasů). U suchých vlasů jej lze použít jako vlasový olej, který současně vlasy činí hladkými. Zde bych však doporučoval specialitu na suché vlasy, směs tekutých vosků Haaretol, jejíž předností je, že nežlukne.

Z uvedeného lze odvodit, že kokosový olej lze všeobecně označit spíše jako terapeutický než jako čistě kosmetický.

 

 

NTk0ZDA1