S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Úvod » RASTLINNÉ OLEJE a MACERÁTY » DYŇOVÝ olej LZS - 115 ml zábaly na vlasy, nechty, diéta


    

DYŇOVÝ olej LZS - 115 ml zábaly na vlasy, nechty, diéta

Na zábaly pri vypadávaní vlasov a lámavosti nechtov. Je to aj tzv. pánsky plej, pretože pomáha a pôsobí blahodárne pri problémoch s prostatou. Užívať pri diagnóze: zväčšená prostata.

 

Číslo produktu: 5004a
bez DPH : 8,18 €
s DPH (20 %):
9,82 €

do košíka:
  ks  

VARIANTY PRODUKTU (v iných objemoch a cenách):

DYŇOVÝ OLEJ

INCI: Cucurbita pepo Seed Oil

 

Fyzikálne vlastnosti: tmavo červenohnedá olejovitá kvapalina s typickou vôňou jadier.

Relatívna hustota: pri 20 °C cca 0,920 g/cm3.

Základné obsahové zložky: nenasýtené mastné kyseliny - hlavný podiel má kyselina linolová (C18:2) cca 49%, olejová (C18:1) cca 33% a palmitová (C16:0) cca 11%, vitamíny (Vitamín E: 80–600 mg/kg), fytosterol, lecitín, organicky viazaný zinok.

 

Vlastnosti a použitie:

Občas se pridáva do kozmetických a masážnych preparátov. Pokožku ukľudňuje, zjemňuje, prispieva k jej regenerácii. Je vhodný ako základ pre vlasové zábaly proti padániu vlasov. Pri lámavosti nechtov se nim potierajú nehtové lôžka. Oveľa častejšie sa používa ako olej dietetický.

 

 

Karel Hadek  - O DYŇOVOM OLEJI:

 

Jako malý kluk jsem se domníval, že dýně je nějaký ten nepovedený bráška od melounu. Vzpomínám si, že mi chutnal dýňový kompot, neboť mi tak trochu připomínal kompot ananasový, který byl za éry soudruhů skladován až na Měsíci, tedy nedosažitelně daleko. Až když jsem se začal zabývat aromaterapií, potkal jsem se s dýní (Cucurbita pepo) znova. Tedy s jejím olejem. Stejně jako ostatní rostlinné oleje je i tento olej „jen a jen“ směsicí mastných kyselin. Opomenout však nesmíme ani další obsažené biologicky aktivní látky. A tak jako každý jiný olej je i ten dýňový svým způsobem unikátní.
Jeho obsahovými složkami jsou kyselina linolová (C18:2) – kolem 50 %, kyselina olejová (C18:1) – cca 33 % a kyselina palmitová (C16:0) – cca 10 %.
Na této úrovni tedy vůbec nic mimo řádného. Podíváme-li se ale na obsah dalších aktivních složek, zjistíme, že je jich potěšitelné množství. V oleji se nachází vitaminy – především pak provitamin A, vitamin D a vitamin E.
Vitaminu E obsahuje relativně velké množství. Jeho antioxidačními, jakož i protizánětlivými účinky zcela jistě nepohrdne téměř žádný organizmus. Nutno zmínit i obsah organicky vázaných stopových prvků jako jsou zinek a selen. Dalšími velice zajímavými účinnými složkami jsou sitosterin, fytosteroly a další. Kvalitní dýňový olej má velice příjemnou semínkovo-oříškovou chuť. Samozřejmě i tento olej, aby stárnul co nejpomaleji, doporučuji skladovat na temném a chladném místě – nejlépe v lednici.
Nelze se divit, že občas je dýňový olej označován jako „pánský“. Díky obsahovým složkám působí totiž velice pozitivně na prostatu. Jsou také známy jeho pozitivní účinky na močový měchýř. Z tohoto pohledu bych řekl, že je to více než jen olej, doslova a do písmene lék.
Snad jen upozornění: pro tuto oblast použití bych na rozdíl od prodejců dýňového oleje nedoporučoval tento olej popíjet, ale pojídat celá dýňová semínka. Lisováním za studena sice vyzískáme vynikající olej, ale co naplat, větší část hodnotných účinných látek, vitaminů, stopových prvků, lecitinu bohužel zůstává ve vylisovaném materiálu. Taktéž je známo, že konzumace dýňových semínek zlepšuje látkovou výměnu a je vhodná při vysokém krevním tlaku. Těm, kdo mají problémy s vyprazdňováním, lze také vyzkoušení oleje doporučit. Je známo, že působí jako mírné, jemné projímadlo. V kosmetice či na masáže však semínka dost dobře používatnelze, budeme se tedy bavit o oleji.
Hned na začátku nutno konstatovat, že jeho jistou nevýhodou, která nejspíše brání širokému použití, je jeho zbarvení. Dýňový olej má syté zbarvení od hnědého až po zelené. A tak jej mnozí výrobci dávají do krémů, masek a podobných výrobků v množství, které zabarvovat ani při nejlepší vůli nemůže, a kde ho lze spíše než za účinnou složku označit za reklamní médium. Jedním z doporučených použití je např. ošetřování rukou. Faktem je, že zjemňuje pokožku. To ale bylo využíváno v dobách, než lidé pro tyto účely objevili nejen daleko účinnější, ale navíc i levnější produkty, jako jsou např. avokádový olej či bambucké máslo. Taktéž v oblasti masáží jej samotný vidím jako těžko použitelný. Zbytky oleje na pokožce, či lépe z pokožky, by po oblečení mohly natrvalo zabarvit spodní prádlo. Zcela jistě bych ho ale doporučoval vyzkoušet např. při lupénce, popřípadě u suchých ekzémů. Žádné zázraky sice očekávat nelze, byť občas se stane, že se mimořádně osvědčí.
Pojednání mnoha autorů by vzhledem k jimi použité argumentaci bylo možno označit jako dýňové pohádky. Kyselina linolová náhle není běžnou součástí prakticky všech ostatních olejů, ale stává se výhradně „dýňovou“ záležitostí. Rostou po něm vlasy, které dýňový olej (ale jen z rukou autora) vyživuje! Stejně tak vyživuje i nehty. Lze tedy usuzovat, že díky těmto autorům světu nehtová podvýživa nehrozí. Pokud se od takovýchto pohádek a fantazií odpoutáme a na dýňový olej, popřípadě dýňová semínka se podíváme střízlivým pohledem, nelze mu či jim upřít, že to není jen obsah mastných kyselin, který jej dělá zajímavým, ale jsou to také obsažené doprovodné látky, které definují jeho terapeutické možnosti.
Karel Hadek

INFORMÁCIE A RADY KARLA HADKA

 

Časopis Aromaterapie

4/2011 - Slovo odborníka: Oleje a ochrana očí

2/2009 - Škola aromaterapie: Dýňový olej

3/2014 - Poradna Karla Hadka – odpověď: Rozdíly mezi oleji LZS a LZT

 

2/2016 - Zkušenosti a rady: Šestinedělí

 

1/2009 - Zajímavosti, zkušenosti a rady uživatelů: Kouzelná aromaterapie

3/2008 - Z vašich dopisů: Vysoký krevní tlak – kdo ho dnes nemá...


2/2012 - Koutek pro maminky: Kdo maže, ten jede

 

Katalog

ROSTLINNÉ OLEJE

N2U4ZTg0N